Φωτογραφίες: Στεφανία Ρουγγέρη
Οι παραδοσιακές κουλούρες της Λαμπρής που φτιάχνουν στη Μύκονο, συνταγή της Μαρίας Ι. Χανιώτη
ΥΛΙΚΑ
3 κιλά αλεύρι σκληρό
1 κιλό ζάχαρη
75 γρ. νωπή μαγιά
1 κουτ. γλ. μαστίχα κοπανισμένη
1 χαρτάκι μαχλέπι κοπανισμένο
250 γραμ. λιωμένη φυτίνη ή λάδι
1 σφηνάκι κονιάκ ή ποτό μαστίχα
Το ξύσμα και τον χυμό 1 από ένα πορτοκάλι
(1 αυγό για την επάλειψη)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Το προηγούμενο βράδυ κάνουμε το προζύμι χρησιμοποιώντας μισό κιλό από το αλεύρι, μια κουταλιά μαγιά αραιωμένη σε λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλάτι.
Προσθέτουμε όσο χλιαρό νερό χρειαστεί ώστε να γίνει πηχτός χυλός. Το σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι το πρωί.
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε τα 2 κιλά αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τη μαγιά, και ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε στη μέση του μίγματος μία λακουβίτσα, βάζουμε το προζύμι και ζυμώνουμε.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά την υπόλοιπη μαγιά που έχουμε αραιώσει σε χλιαρό νερό.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και όσο χλιαρό νερό χρειαστεί ώστε να γίνει μια μαλακή ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα.
Φτιάχνουμε τις κουλούρες μας σε ότι σχέδια μας αρέσει βάζοντας στο τέλος ένα κόκκινο αυγό και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος να "ανέβουν".
Λίγο πριν το ψήσιμο χτυπάμε 1 αυγό με 1 κουταλάκι νερό και τις αλείφουμε με πινελάκι.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς με αέρα για 30-40 λεπτά.
Από την ποσότητα αυτή παίρνουμε 12 έως 15 κουλούρες, ανάλογα με το μέγεθος.
Καλή επιτυχία!
Δείτε περισσότερες συνταγές από τη Μύκονο πατώντας εδώ