Μία έξυπνη παραλλαγή της παραδοσιακής κρεμμυδόπιτας Μυκόνου. Δείτε τη συνταγή της Ειρήνης Ζουγανέλη για τσιμπητά κρεμμυδοπιτάκια!
(για 50 – 60 τμχ.) ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/2 ποτήρι λάδι 1 αβγό 1/2 ποτήρι γάλα 1/2 ποτήρι νερό 2 κουτ. γλ. κοφτά αλάτι ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ 1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου (ή ανθότυρο του εμπορίου) 2 αβγά 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 1 πράσο ψιλοκομμένο 1 χούφτα σπανάκι ή σέσκουλα ψιλοκομμένα αλάτι πιπέρι Ζυμώνουμε τα υλικά του φύλλου ρίχνοντας το νερό λίγο λίγο, και προσέχοντας να έχουμε ένα μαλακό και αφράτο ζυμάρι. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης (χωρίς να σοτάρουμε τα χορταρικά και τα κρεμμύδια). Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και ανοίγουμε με τον πλάστη πολύ λεπτό φύλλο. Με ένα ποτήρι ή με φλυτζάνι ή με τσέρκι διαμέτρου περίπου 6-10 εκ. κόβουμε δίσκους ζύμης. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Στο κέντρο κάθε δίσκου τοποθετούμε μια μικρή κουταλιά από το μείγμα γέμισης και την απλώνουμε αφήνοντας 1 εκ. περιθώριο. Υγραίνουμε την περιφέρεια του κύκλου με πινέλο βουτηγμένο σε νερό. Ανασηκώνοντας ελαφρά και πιάνοντας με τα δυο δάχτυλα τη ζύμη περιμετρικά του δίσκου, την “τσιμπάμε” (εξού και το όνομά τους “τσιμπητά”), και συνεχίζουμε να ανασηκώνουμε και να “τσιμπάμε” κοντά κοντά και γύρω γύρω τον δίσκο της ζύμης με τον ίδιο τρόπο, έως ότου να έχουμε ένα αυτοσχέδιο “ταρτάκι”. Ψήνουμε στους 180ο στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν.ΥΛΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Περισσότερες νόστιμες συνταγές, βρείτε εδώ.