Κλασικό γλυκό της Μυκόνου, μία συνταγή από την Ειρήνη Ζουγανέλη.
(για 30 – 40 τμχ.)
800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις νερό, όσο πάρει ξύσμα ενός πορτοκαλιού χυμό μισού πορτοκαλιού 1 αβγό ½ φλ. τσαγ. ελαιόλαδο 1 πρέζα αλάτι 1 πρέζα ζάχαρη 1/2 κιλό τυροβολιά Μυκόνου (ή ανθότυρο του εμπορίου) ξύσμα ενός πορτοκαλιού 2 αβγά 1 κ. γλ. κανέλλα 1 βανίλια 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι λάδι για το τηγάνισμα (προτείνεται ηλιέλαιο), κανέλα, ζάχαρη, μέλι, σουσάμι καβουρντισμένο Ζυμώνουμε τα υλικά του φύλλου ρίχνοντας το νερό λίγο λίγο, και προσέχοντας να έχουμε ένα μαλακό και αφράτο ζυμάρι. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης (προσθέτουμε ή αφαιρούμε μέλι ή ζάχαρη, κατά προτίμηση). Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και ανοίγουμε με τον πλάστη πολύ λεπτό φύλλο. Με ένα ποτήρι ή με φλυτζάνι ή με τσέρκι διαμέτρου 6-10 εκ. (ανάλογα με το μέγεθος που προτιμάμε) κόβουμε δίσκους ζύμης. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Στο κέντρο κάθε δίσκου τοποθετούμε μια μικρή κουταλιά από το μείγμα γέμισης. Υγραίνουμε την περιφέρεια του κύκλου με πινέλο βουτηγμένο σε νερό. Διπλώνουμε ώστε να σχηματιστεί μισοφέγγαρο. Κλείνουμε καλά πιέζοντας με τα χέρια ή με ένα πιρούνι. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Περιχύνουμε με μπόλικο μέλι. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη, κανέλα και σουσάμι.ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο
Για την γέμιση
Επιπλέον
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Περισσότερες νόστιμες συνταγές, βρείτε εδώ.