Η συνταγή για μελόπιτα της Μαρίας Ι. Χανιώτη.
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο
1 κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 ποτ. κρασιού λάδι
3 κουτ. σούπας ξύδι
λίγο αλάτι
χλιαρό νερό όσο πάρει
*Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί όσο περισσότερο γίνεται, ιδανικά μία μέρα στη συντήρηση του ψυγείου
Για τη γέμιση
1 κ. Τροβολιά
1 ποτ. νερού ζάχαρη
3 κουτ. σούπας μέλι
3 κουτ. σούπας κανέλλα
1 αυγό (ή 2 αυγά εάν η τροβολιά μας είναι «πετρωμένη», δηλαδή πιο στεγνή)
2 βανίλιες
Μετά το ψήσιμο
3/4 ποτ. νερού μέλι (περίπου)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Την προηγούμενη ημέρα κάνουμε τη ζύμη μας για το φύλλο, αφού δουλέψουμε πολύ καλά για να γίνει μια μαλακή, όμορφη ζύμη.
Την επόμενη μέρα ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης σε μία λεκάνη.
Κρατάμε ένα μέρος της ζύμης -περίπου μια μεγάλη φούχτα-, προκειμένου να την χρησιμοποιήσουμε στο στόλισμα.
Διαιρούμε την υπόλοιπη ζύμη στα δύο.
Τοποθετούμε, αφού ανοίξουμε φύλλο με το ένα μέρος της ζύμης, στον πάτο του ταψιού, προσθέτουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και κλείνουμε με το δεύτερο φύλλο.
Στολίζουμε όπως μας αρέσει, χρησιμοποιώντας ένα ψαλιδάκι για να φτιάξουμε «μύτες» και «κορδόνια» ζύμης για τα υπόλοιπα.
Μετά το στήσιμο στο ταψί βάζουμε από πάνω ελαιόλαδο και ψήνουμε για 45’ περίπου στους 160 με αέρα.
Πέντε-έξι λεπτά αφότου βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο και η πίτα είναι ακόμη ζεστή περιχύνουμε με το μέλι.
Περισσότερες νόστιμες συνταγές, βρείτε εδώ.