Η συνταγή για τα παραδοσιακά τσιμπητά Μυκόνου με τυροβολιά.
ΥΛΙΚΑ
Υλικά για το φύλλο - 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις - Νερό, όσο πάρει - Ξύσμα ενός πορτοκαλιού - Χυμό μισού πορτοκαλιού - 1 αβγό - 1⁄2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο - 1 πρέζα αλάτι - 1 πρέζα ζάχαρη Υλικά για τη γέμιση - 1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου - 1/2 φλ. τσαγ. ζάχαρη - 1/2 φλ. τσαγ. μέλι - 4 αβγά - 1 βανίλια - 1 κουτ. γλ. κανέλα - Ξύσμα 2 πορτοκαλιών Επιπλέον: 1 φλυτζάνι τσαγιού μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Ζυμώνουμε τα υλικά του φύλλου ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό, και προσέχοντας να μη γίνει ούτε μαλακό ούτε σκληρό το ζυμάρι. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί. 2. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης (προσθέτουμε ή αφαιρούμε μέλι ή ζάχαρη, κατά προτίμηση). 3. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και ανοίγουμε με τον πλάστη πολύ λεπτό φύλλο. Με ένα ποτήρι ή με φλυτζάνι ή με τσέρκι διαμέτρου 6-10 εκ. (ανάλογα με το μέγεθος που προτιμάμε) κόβουμε δίσκους ζύμης. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη. 4. Στο κέντρο κάθε δίσκου τοποθετούμε μια μικρή κουταλιά από το μείγμα γέμισης και την απλώνουμε αφήνοντας 1 εκ. περιθώριο. 5. Υγραίνουμε την περιφέρεια του κύκλου με πινέλο βουτηγμένο σε νερό. 6. Ανασηκώνοντας ελαφρά και πιάνοντας με τα δυο δάχτυλα τη ζύμη περιμετρικά του δίσκου, την “τσιμπάμε” (γι' αυτό τα λέμε “τσιμπητά”), και συνεχίζουμε να ανασηκώνουμε και να “τσιμπάμε” κοντά κοντά και γύρω γύρω τον δίσκο της ζύμης με τον ίδιο τρόπο, έως ότου να έχουμε ένα αυτοσχέδιο “ταρτάκι”. 7. Πασπαλίζουμε με κανέλα και σουσάμι. 8. Ψήνουμε στους 180ο στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν. 9. Περιχύνουμε με μέλι, μόλις τα βγάλουμε καυτά από τον φούρνο.
Περισσότερες συνταγές παραδοσιακές και σύγχρονες με υλικά από την Μύκονο, μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ
Ευχαριστούμε πολύ την Ειρήνη Ζουγανέλη για την συνταγή!