Μια συνταγή του σεφ Γιάννη Γαβαλά, με παραδοσιακά υλικά από τη Μύκονο, την Πάρο και τη Νάξο!
ΥΛΙΚΑ
Για τη γέμιση 300 γρ. τυροβολιά Μυκόνου ή ξινομυζήθρα 250 γρ. γραβιέρα Νάξου 30 γρ. κοπανιστή Μυκόνου 100 γρ. κεφαλοτύρι Νάξου 150 γρ. φέτα ή χλωρό τυρί 2 αυγά 300 γρ. τοματίνια ψίχα Πάρου 30 ml ελαιόλαδο 2 πρέζες ρίγανη ξηρή Αλάτι, πιπέρι Για το φύλλο: 500 γρ. αλεύρι 50 ml ελαιόλαδο 2 πρέζες αλάτι 1 πρέζα ζάχαρη 20 γρ. ξύδι 300 γρ. νερό 100 γρ. κορν φλαουρ Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνι Για τη διακόσμηση: μαύρο σουσάμι, ρίγανη φρέσκια, τοματίνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την γέμιση Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με το χέρι ή στο μίξερ με φτερό σε χαμηλή ταχύτητα και κάνουμε μια σφιχτή κρέμα, προσθέτοντας τα αρωματικά και την ψίχα από τα τοματίνια στο τέλος. Για το φύλλο Kοσκινίζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός του νερού και του κορνφλάουερ. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό για να πάρει όσο χρειαστεί. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί. Μοιράζουμε το ζυμάρι σε 10 μικρότερα κομμάτια και το ανοίγουμε σε φύλλο με το κορνφλαουερ και τη βοήθεια πλάστη ή μηχανής χεριού. Κόβουμε το φύλλο σε μακρόστενες λωρίδες 50 cm μήκος και 15 cm πλάτος περίπου. Βάζουμε γεμιση στην φαρδιά άκρη της ζύμης και την τυλίγουμε σε ρολό. Βρέχουμε την άκρη με νερό για να κολλήσει και ενώνουμε τις δυο άκρες ώστε να σχηματίσουμε μια κουλούρα. Τηγανίζουμε τις κουλούρες σε μπόλικο λάδι και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τέλος τις πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι. και τις γαρνίρουμε με μερικά τοματίνια και κλαράκια φρέσκιας ρίγανης.
Πηγή: Γιάννης Γαβαλάς