Η Μύκονος του Μουσείου Μπενάκη

by Mykonos Locals

Από τα φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Μυκόνου του 1960,  του Πέτρου Μπρούσαλη.

Πέτρος Μπρούσαλης, Μύκονος, δεκαετία 1960


Πέτρος Μπρούσαλης, Μύκονος, δεκαετία 1960


Μύκονος, δεκαετία 1960. Φωτο: Πέτρος Μπρούσαλης © Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη


Άνδρας βάφει καΐκι. Μύκονος, γύρω στα 1960 Πέτρος Μπρούσαλης (ΦΑ_3_982)


Μύκονος, 1960. Φωτο: Πέτρος Μπρούσαλης © Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη

Το Τμήμα των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη ιδρύθηκε το 1973 με στόχο τη συγκέντρωση, διαφύλαξη και ταξινόμηση φωτογραφιών που απεικονίζουν μνημεία και αντικείμενα παλαιοχριστιανικής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης.

Με την πάροδο του χρόνου διευρύνθηκε η αρχική θεματογραφία, που σήμερα πλέον καλύπτει τη φυσιογνωμία και τον πολιτισμό του Ελλαδικού χώρου, καθώς επίσης την ιστορία και την κοινωνία του νεότερου Ελληνισμού.

Σκηνές καθημερινής ζωής, όπως εκδηλώνονταν στην παραδοσιακή τους μορφή – επαγγέλματα, καλλιέργειες, ήθη, έθιμα – μαρτυρίες από την κατοχή και τη μεταπολεμική περίοδο, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα, αρχειοθετήθηκαν δίπλα σε αρχαιότητες, βυζαντινούς ναούς, νεοκλασικά ή παραδοσιακά κτίρια και απόψεις οικισμών.

Οι συλλογές του τμήματος (300.000 αρνητικά και 25.000 πρωτότυπες φωτογραφίες του 19ου και του 20ου αιώνα) απαρτίζονται από σημαντικές φωτογραφικές ενότητες, προερχόμενες από αγορές ή δωρεές, των επαγγελματιών φωτογράφων Nelly’s, Βούλας Παπαϊωάννου, Περικλή Παπαχατζιδάκη, Δημήτρη Χαρισιάδη, Γεώργιου Ρίζου, Νικόλαου Τομπάζη και των ερασιτεχνών Ρένας Ανδρεάδη, Στέφανου Μαλικόπουλου, Λουκά Μπενάκη, Ιωάννη Χαραμή, καθώς και της βυζαντινολόγου Λασκαρίνας Μπούρα, της αρχιτέκτονος Μαρίας Ζαγορησίου και της συγγραφέως Έλλης Παπαδημητρίου.

Η πρόσβαση και η χρήση του υλικού είναι ελεύθερη στους μελετητές, για την εξυπηρέτηση των οποίων 50.000 αντίγραφα φωτογραφιών έχουν ταξινομηθεί θεματικά και τοπογραφικά.

Περισσότερα άρθρα στην ίδια κατηγορία μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ

Άρθρα στην ίδια κατηγορία