Μία συνταγή της Αντζελίνας Καλογεροπούλου από το βιβλίο «Kοπανιστή – Το χθες, το αύριο και 43 συνταγές» του Δημήτρη Ρουσουνέλου, εκδ. Scala Gallery.
Πικάντικα κριτσίνια με κοπανιστή Μυκόνου
Εκτυπώστε τη συνταγήΥΛΙΚΑ
1/2 κούπα κοπανιστή Μυκόνου
3/4 κούπας + 2 κ.σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. κορν φλάουρ
2 1/2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Λίγο φρεσκοτριμένο λευκό πιπέρι
3 κ.σ. αριάνι
Μαυροκούκι, σουσάμι ή παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C, στον αέρα.
Βάζουμε την κοπανιστή, το αλεύρι, το βούτυρο, το αριάνι, το κορν φλάουρ και το πιπέρι στο μίξερ με την ειδική λεπίδα για ζύμη (φτερό).
Αλέθουμε ελάχιστα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη, την πιέζουμε να γίνει ένα λεπτό πιταράκι πάχους 2 εκατοστών και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Για να δουλευτεί καλύτερα η ζύμη πρέπει να είναι κρύα, οπότε κάνουμε τις προκαταρκτικές δουλίτσες προτού τη βγάλουμε από το ψυγείο για να τη δουλέψουμε, αλευρώνουμε λοιπόν μία μεγάλη επιφάνεια και στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα μέρη και πλάθουμε προσεκτικά το κάθε κομμάτι σε λεπτό και μακρύ κριτσίνι πάνω στην αλευρωμένη επιφάνεια*.
Τα σηκώνουμε και τα ακουμπάμε με προσοχή πάνω στο αντικολλητικό χαρτί και πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι, το σουσάμι ή τον παπαρουνόσπορο.
Ψήνουμε για 10-12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα κριτσίνια και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως μέσα στο ταψί προτού τα σερβίρουμε.
Περισσότερες νόστιμες συνταγές, βρείτε εδώ.