Συνταγή για Χριστόψωμα Μυκόνου όπως την έχει καταγράψει στο blog του Όλα στα κάρβουνα ο Δημήτρης Ρουσουνέλος
Γράφει ο ίδιος “Το χριστόψωμο στη Μύκονο παρασκευάζεται σύμφωνα με μια παράδοση πολλών χρόνων τις παραμονές των Χριστουγέννων και τα υλικά του είναι τέτοια που μπορεί να διατηρηθεί για αρκετό διάστημα. Τα χρόνια πριν τα σπίτια αποκτήσουν φούρνους ηλεκτρικούς, οι γυναίκες μαζεύονταν στον φούρνο της γειτονιάς όλες μαζί. Γύρω από τον μεγάλο πάγκο εργασίας του φούρναρη έφτιαχναν η κάθε μια τα δικά της Χριστόψωμα. Για να τα ξεχωρίζουν μάλιστα ποια ήταν της καθεμιάς έβαζαν για σημάδι, είτε κάποια τσιμπιά στο καθένα ή έναν ζυμαρένιο βώλο (μαυράκι) ή ένα ζυμαράκι κυρτό (κασούνι) κι άλλοτε αμύγδαλα καθαρισμένα, αλλά και καρύδια ή φουντούκια ακαθάριστα.
Οι χωριανοί (αγρότες) της Μυκόνου τη βραδιά των Χριστουγέννων προσθέτουν χριστόψωμο στην ταΐστρα του «βουϊδιού» ή της αγελάδας τους και γενικά στα ζώα που τους πρόσφεραν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους.”
Δείτε περισσότερα εδώ
Συνταγές από τη Μύκονο θα βρείτε πατώντας εδώ