«Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν»: Η πιο ολοκληρωμένη έκθεση του μεγαλύτερου Έλληνα γλύπτη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα

by Mykonos Locals

Η ιστορία του Γιανούλη Χαλεπά είναι μια ιστορία διαρκούς αναζήτησης για την τέχνη, πτώσης και ανάτασης.
Ο σπουδαίος Έλληνας γλύπτης από την Τήνο μάς αφηγείται τη ζωή του μέσα από τα έργα του.

Από τα εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής έως τη Βασιλική Ακαδημία του Μονάχου και την πρώιμη καλλιτεχνική αναγνώρισή του, και από την Αθήνα της Κοιμωμένης και το φρενοκομείο της Κέρκυρας έως την επιτυχία της ωριμότητας της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

Αυτή είναι μια έκθεση για την τραγική ζωή και το αριστουργηματικό έργο του Γιανούλη Χαλεπά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ σε συμπαραγωγή με το Onassis Culture διοργανώνουν μια έκθεση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη.
Για πρώτη φορά, παρουσιάζεται σε αυτήν σχεδόν ολόκληρο το έργο του Γιανούλη Χαλεπά, με έμφαση στα κατάστιχα και στα σχέδια, που βοηθούν στην ανάγνωση του έργου του και ερμηνεύουν σε μεγάλο βαθμό τη γλυπτική του.

Η ερωτική απογοήτευση, μια ψυχική ασθένεια, το «ξύπνημα» και η επιστροφή του γλύπτη στην τέχνη του. Ο Χαλεπάς μάς αφηγείται τις δυνατότητες και τα όρια της νεοελληνικής κοινωνίας.

Αφορμή της μεγάλης έκθεσης για τον Χαλεπά υπήρξε η πρόσφατη απόκτηση ενός αξιωσημείωτου συνόλου γλυπτών και σχεδίων του από τοΊδρυμα Ωνάση, για το Onassis Collection. Πρώιμα έργα που δημιούργησε για την οικογενειακή επιχείρηση στο Βουκουρέστι, καθώς και η ζωή του καλλιτέχνη στην Τήνο και την Αθήνα, ζωντανεύουν με σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό, μαζί με έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Στη συλλογή του, το Ίδρυμα Ωνάση διαθέτει ένα μεγάλο σύνολο γλυπτών, σχεδίων, προπλασμάτων και εκμαγείων από τη σημαντικότερη συλλογή του Γιανούλη Χαλεπά, εκείνη των ανιψιών του, Βασίλη και Ειρήνης Χαλεπά, που τον φιλοξένησαν στην Αθήνα την περίοδο 1930-1938.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Αυτή είναι η πιο ολοκληρωμένη έκθεση για τον Γιανούλη Χαλεπά και φιλοξενεί περισσότερα από 150 έργα (γλυπτά, σχέδια και κατάστιχα), αποτελώντας τη σημαντικότερη παρουσίαση για το έργο και τη ζωή του μεγαλύτερου Έλληνα γλύπτη, με δημιουργίες της και υλικό και από τις τρεις περιόδους της καλλιτεχνικής του παραγωγής.

«Με την έκθεση Δούναι και Λαβείν –οι λέξεις προέρχονται από τα κατάστιχα λογαριασμών της πατρικής επιχείρησης μαρμαροτεχνίας– τονίζονται οι ανταλλαγές ανάμεσα σε μορφές και μοτίβα στο έργο του Χαλεπά. Τα δάνεια και οι αναφορές σε γλύπτες σύγχρονούς του ή παλιότερων εποχών.
Αυτή την ανατρεπτική δύναμη της αμοιβαιότητας είναι που αγκαλιάζει το Ίδρυμα Ωνάση.
Τη δημιουργία του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, ακόμη και όταν συγκρούεται με τους κανόνες που άλλοι έχουν θέσει.
Μια περιγραφή για τον κόσμο, έξω από καλούπια, χωρίς βεβαιότητες, αλλά με πίστη στο προσωπικό πάθος.
Ο Χαλεπάς μάς θυμίζει ότι πολλοί μπορούν να κατασκευάζουν, αλλά λίγοι δημιουργούν.»

Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση

Το Ίδρυμα Ωνάση, υποστηρίζει πως στο επίκεντρο οποιασδήποτε δράσης για την τέχνη, τον πολιτισμό και την παιδεία βρίσκεται ο άνθρωπος.
Ο Γιανούλης Χαλεπάς, πάντα επίκαιρος, μέσα από το έργο του και τη ζωή του έρχεται να θυμίσει σε όλους πόσα
μπορεί να καταφέρει το προσωπικό πάθος του ανθρώπου, σε πείσμα του αποκλεισμού, της άρνησης, της αφάνειας.
Αυτό είναι και το σημείο τομής.

Η αρχή και το τέλος.

Η σύνδεσή μας με τον ίδιο, το έργο του και το όραμά του.

Την έκθεση συνοδεύει και μια μοναδική έκδοση από τη μελετήτρια, αρχαιολόγο και ιστορικό τέχνης Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την επανεκτίμηση που επιχειρούμε για τον σημαντικότερο Νεοέλληνα γλύπτη.

Διάρκεια έκθεσης από 18/02 έως 05/06
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Αγίου Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη

Άρθρα στην ίδια κατηγορία