Ο Βάσος (Βασίλειος) Γερμενής γεννήθηκε στο Φισκάρδο της Κεφαλλονιάς το 1896.
Μεγάλωσε στην Κέρκυρα όπου μαθήτευσε στην Καλλιτεχνική Σχολή με δασκάλους τον Σπυρίδωνα Πλατσαίο και τον Στέφανο Τριβέλη.
Το 1915 γράφεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγχρόνως στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.).
Στο 3ο έτος εγκαταλείπει τις σπουδές της νομικής και αφιερώνεται αποκλειστικά στις καλλιτεχνικές του σπουδές.
Στην Σχολή Καλών Τεχνών δάσκαλοί του στην ζωγραφική ήταν οι Γεώργιος Ροϊλός, Γεώργιος Ιακωβίδης, Σπυρίδων Βικάτος, Δημήτριος Γερανιώτης και στην γλυπτική ο Θωμάς Θωμόπουλος.
Μετά το τέλος των σπουδών του, ταξίδεψε στην Ευρώπη αλλά το σημαντικότερο ταξίδι του ήταν στην Αιθιοπία το 1952, ως προσκεκλημένος του Αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ.
Έμεινε εκεί 5 χρόνια ώς ο επίσημος ζωγράφος του Αυτοκράτορα και διακόσμησε και το Μαυσωλείο του. Επίσης αγιογράφησε τον Ελληνορθόδοξο Ναό της Αγίας Τριάδας στην Αντίς Αμπέμπα.

Το ζωγραφικό έργο του Βάσου Γερμενή είναι κυρίως θαλασσογραφίες, τοπία, πορτραίτα και ηθογραφίες.
Εκτός απο την ζωγραφική ασχολήθηκε με την χαρακτική (εικονογράφησε με ξυλογραφίες πολλά βιβλία) και την γλυπτική.
Το 1950 φιλοτέχνησε το “Ηρώο των πεσόντων του Βασιλικού Ναυτικού” στον Σκαραμαγκά.
Επίσης λάξευσε πολλές προτομές, όπως του Διονυσίου Σολωμού, Ανδρέα Λασκαράτου, Λορέντζου Μαβίλη κ.α.
Παρουσίασε την δουλειά του σε τρείς ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Μπιενάλε Βενετίας 1934, Στοκχόλμη κ.α.)

Τιμήθηκε για το έργο του με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Γεωργίου Α΄ (1956) και με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος.

Έργα του ανήκουν στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, στο Μουσείο Βούρου-Ευταξία, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ και σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πέθανε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 1966, η κηδεία και ταφή του έγινε στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών.




