Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου

Το σπίτι της Λένας – Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου

by Mykonos Locals

Το «Σπίτι της Λένας» είναι μια μυκονιάτικη αστική κατοικία του 19ου αιώνα, τμήμα μεγαλύτερης οικίας που ανήκε στον ήρωα- καπετάνιο Νικόλαο Σουρμελή και βρίσκεται στο κέντρο της Χώρας, στην περιοχή «Τρία Πηγάδια».
Είναι παράρτημα της «Λαογραφικής Συλλογής Μυκόνου» από το 1970, μετά από ευγενική δωρεά του Γεωργίου και της Ιωάννας Δρακοπούλου, μαζί με αρκετά από τα έπιπλα και τα αντικείμενά της.

Η επωνυμία «Το Σπίτι της Λένας» οφείλεται στην τελευταία ιδιοκτήτρια του, Λένα Σκριβάνου.

Η οικία περιλαμβάνει την μπροστινή της αυλή, το σαλόνι με το χαρακτηριστικό τόξο που στηρίζει την οροφή, δύο υπνοδωμάτια, καθώς και μικρή αυλή και περιστεριώνα στην πίσω πλευρά.
Ποικίλα αξιόλογα έπιπλα, διαφόρων εποχών και τύπων, συμβάλλουν στην αναπαράσταση της ζωής κατά τον 19ο αιώνα. Η εικόνα συμπληρώνεται, αν παρατηρήσει κανείς τα χειροποίητα κεντήματα και μια σειρά από γκραβούρες γαλλικής προέλευσης μαζί με διάφορα πιάτα και πορσελάνες της εποχής εκείνης.
Ακόμη, υπάρχουν δύο αντίγραφα της Μυκονιάτικης φορεσιάς εμπνευσμένα από λιθογραφίες των περιηγητών 17ου-18ου αιώνα, οι οποίοι τις διέσωσαν σε μερικές σπάνιες επιχρωματισμένες εικόνες της εποχής. Αυτά έχουν παραχωρηθεί από τον Λαογραφικό-Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μυκόνου, ενώ η μία έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία του παραπάνω Συλλόγου με τον καταξιωμένο σκηνογράφο και ενδυματολόγο κ. Γιάννη Μετζικώφ.

Επιπλέον, υπάρχει και μία φορεσιά «ντουλαμάς» τύπου Σίφνου. Τέλος, εκτίθεται η ευγενική δωρεά του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σύρου- Μυκόνου κ. Δωροθέου Β’, μια απόδοση της φορεσιάς της Μαντώς Μαυρογένους , που βασίζεται στην επιζωγραφισμένη λιθογραφία του Α.Friedel.

Πηγή: Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου

Δείτε περισσότερα στην ίδια κατηγορία πατώντας εδώ

Άρθρα στην ίδια κατηγορία