Η Μύκονος του Dmitri Kessel

by Mykonos Locals

O Dmitri Kessel ταυτίζεται στην Ελλάδα, κυρίως με τις φωτογραφίες από τον ελληνικό εμφύλιο και τις μάχες της Αθήνας.

Τα φωτορεπορτάζ του που δημοσιεύτηκαν στα μεγαλύτερα ξένα περιοδικά εκείνης της εποχής αποπνέουν μεγάλη ανθρωπιστική δύναμη, αν και αποτυπώνουν με πρωτοφανή ευθύτητα τον θάνατο και την απόγνωση ενός διαλυμένου έθνους.

Όμως, ο Κessel φωτογράφησε και άλλες όψεις της Ελλάδας. Ιδού μερικές πιο άγνωστες φωτογραφίες του από την Μύκονο του 1962.

Μύκονος, Μάϊος 1962
Μύκονος, Μάϊος 1962
Μύκονος, Μάϊος 1962
Μύκονος, Μάϊος 1962

Γεννήθηκε στο Κίεβο της Ουκρανίας το 1902. Σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους στην ιστορία του φωτορεπορτάζ.

Εκπαιδεύτηκε στη Ρωσική Στρατιωτική Ακαδημία Paltava και διετέλεσε αξιωματικός του ιππικού στον Ουκρανικό και στον Κόκκινο Στρατό, στις αρχές της δεκαετίας του 1920.

Μετά την στρατιωτική του θητεία, σπούδασε βιομηχανική χημεία στη Μόσχα, και μετανάστευσε στην Αμερική το 1923.
Σπούδασε φωτογραφία στη Νέα Υόρκη και από το 1942 έγινε πολεμικός ανταποκριτής για το περιοδικό «Life» με εικόνες και κείμενα που εξασφάλιζαν στους Αμερικανούς αναγνώστες του «ένα παράθυρο στον κόσμο».
Συνόδεψε τα Αμερικανικά στρατεύματα στο Βόρειο Ατλαντικό και κατέγραψε τη Βρετανική «δράση» στην Ελλάδα το Δεκέμβρη του 1944.
Οι φωτογραφίες αυτές μαζί με τις εικόνες του Ελληνικού εμφύλιου 1946-1949 έχουν μια ιδιαιτερότητα για μας, μια και είναι αυτές που καταγράφουν την αρχή του δράματος του εμφυλίου πολέμου 1944 – 1949 στη χώρα μας. Οι φωτογραφίες αυτές αν και παρουσιάζουν τη μια πλευρά των γεγονότων, ξαφνιάζουν με την απλότητα που καταγράφουν τραγικές στιγμές της ιστορίας μας.

Στα μεταπολεμικά χρόνια, ο Kessel ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο, από την Ουγγαρία στην Κίνα, στην Παλαιστίνη, στην Ινδία, στην Ισπανία και αλλού, καταγράφοντας με το φακό του έναν κόσμο ιδεολογικών συγκρούσεων και εδαφικών διαφορών.

Πέθανε στην Αμερική το 1995. Η δουλειά του, κλασική πια, έχει εκδοθεί σε πολλά βιβλία και έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις.

Μύκονος, 1962
Μύκονος, 1962

Πηγή: thestoryofphotography.blogspot.com/, Google

Περισσότερα άρθρα στην ίδια κατηγορία μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ

Άρθρα στην ίδια κατηγορία