Η Μύκονος της Μαρίας Ράμπια

by Mykonos Locals

Κείμενο, φωτογραφίες: Μαρία Ράμπια

“…η Μύκονος αν την δεχτείς γι αυτό που είναι και όχι γι αυτό που παρουσιάζεται, σου δίνει από μόνη της πολλά φωτογραφικά κάδρα-δώρα μπροστά στα μάτια σου…”

Το φως έχει μια ιδανική ποιότητα, όχι μόνο στο φωτογραφικό αποτέλεσμα, αλλά και στο πώς νιώθω όταν φωτογραφίζω εκεί και όταν περπατάω στα σοκάκια του. Η Μύκονος έχει μια διαφορετική ποιότητα φωτογραφική το χειμώνα, παραδόξως πιο ήρεμη και πιο δραστήρια ταυτόχρονα.

Έχει μέρη απόμερα και μέρη που μπορείς να φωτογραφίσεις ανθρώπινες στιγμές. Μέρη όπου μπορείς να δεις την μικρή λεπτομέρεια που κάνει την διαφορά, ακόμα και μέσα στην πολυκοσμία.
Σου δίνει την πολυτέλεια να απομονώνεσαι ψυχικά ακόμα και μέσα στα τουριστικά πλήθη του Αυγούστου.

Οι φωτογραφίες μου από το νησί είναι τοπία, είναι λεπτομέρειες, είναι ζώα και άνθρωποι, αλλά μέσα σε όλα αυτά πρωταγωνιστές είναι το φως και οι σκιές που υπάρχουν χειμώνα-καλοκαίρι.

Πιστεύω ότι όσοι ασχολούμαστε με τη φωτογραφία από εσωτερική ανάγκη το κάνουμε για τρεις λόγους. Για να βρούμε τον εαυτό μας, να χάσουμε τον εαυτό μας ή να δημιουργήσουμε για λίγο έναν άλλο εαυτό. Το οπτικό αποτέλεσμα είναι εντελώς ανεξάρτητο από τη διαδικασία.

Στα νησιά μας καλό είναι να φωτογραφίζουμε με ότι έχει να μας δώσει το εκάστοτε νησί από μόνο του και όχι μέσω βοηθητικών τουριστικών οδηγών. Τα αξιοθέατα είναι συγκεκριμένα, η ματιά και το συναίσθημα διαφορετικό. Πηγαίνω να φωτογραφίσω με ανοιχτά τα μάτια και το μυαλό άδειο.
Έχω αγαπημένες φωτογραφίες για τις οποίες δεν θυμάμαι καν τις συνθήκες φωτογράφισης, δεν θυμάμαι καν το καδράρισμα.

Η Μαρία Ράμπια γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μύκονο. Σπούδασε στην Αγγλία όπου ξεκίνησε και η ενασχόληση της με τη φωτογραφία το 2012.
Από μικρή της άρεσε να μαζεύει φωτογραφίες οι όποιες εξέφραζαν κάποιο συναίσθημα, με ιδιαίτερη προτίμηση στην έννοια του Photo journalism. Χρόνια αργότερα ξεκίνησε να φωτογραφίζει και η ίδια σε μια παρόρμηση της στιγμής με μία παλιά Canon.
Η συνέχεια ήταν δύο ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας στο νησί της Μυκόνου, πολλές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις, κάποιες βραβεύσεις στην ΕΦΕ και σε διεθνείς διαγωνισμούς, καθώς και συνεργασίες με κάποια έντυπα.
Δεν έχει αγαπημένους φωτογράφους ή εμπνεύσεις, έχει αγαπημένες φωτογραφίες άλλων και θεωρεί ότι εκεί είναι η ουσία, πρώτα η εικόνα και μετά ο δημιουργός.

Βραβεία
2017 – Χρυσό μετάλλιο Α/Μ φωτογραφίας της Ελληνικής φωτογραφικής εταιρίας.

2018 – Honorable mention of International Monochrome Photography awards
2019- Honorable mention of International Monochrome Photography awards
2019 – Honorable mention of International Monovisions Photography awards
2019 – 2 Acceptances in 1st HPS international Salon Helenic Photographic society

Μέλος της Ελληνικής φωτογραφικής εταιρίας από το 2019.

Εκθέσεις
Ατομικές εκθέσεις 2015 & 2018 στην Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου.
17 ομαδικές εκθέσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδος και συμμετοχή σε έκθεση της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Περισσότερες φωτογραφίες της Μαρία Ράμπια, μπορείτε να δείτε στην σελίδα της στο Facebook πατώντας εδώ

Περισσότερα άρθρα στην ίδια κατηγορία μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ

Άρθρα στην ίδια κατηγορία