350 γρ νερό 500 γρ αλεύρι κίτρινο ζυμωτό 30 γρ χαρουπάλευρο 1 κουταλιά της σούπας μέλι 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο 1 φακελάκι μαγιά 7-10γρ (για 500 γρ αλεύρι) 125 γραμμάρια ανάμεικτοι ξηροί καρποί ανάλατοι και κράνμπερι ή σταφίδα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά σε λεκάνη, προσθέτουμε το νερό και το λάδι και ζυμώνουμε ώσπου να γίνει ένα λείο και ομοιογενές ζυμάρι.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ένα θερμό σημείο για μια με δυο ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του. Σε πολλά σπίτια ένα καλό σημείο είναι πάνω από το ψυγείο όπου πηγάζει θερμότητα από το μηχανισμό. Επίσης ακόμα καλύτερο βγαίνει αν το ζυμώσουμε αποβραδίς και το αφήσουμε καλυμμένο με μεμβράνη στο ψυγείο. Το πρωί το βγάζουμε, το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και προχωράμε στις παρακάτω οδηγίες.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 180-200 βαθμούς. Σχηματίζουμε με το ζυμάρι φρατζόλα ή καρβέλι και το τοποθετούμε σε ταψί είτε με αντικολλητικό χαρτί είτε ελαφρά λαδωμένο. Αφήνουμε να ηρεμήσει και να φουσκωσει είκοσι λεπτά ακόμα, μέχρι να προθερμανθεί ο φούρνος.
Πασπαλίζουμε το ψωμί με λίγο αλευρι τραβάμε μια μαχαιριά στο πάνω μέρος του κατά μήκος και ψήνουμε για σαρανταπέντε λεπτά με μία ώρα, όσο χρειαστεί μέχρι να κάνει ωραία κρουστά και να ροδίσει.
Καλή επιτυχία!
Περισσότερα στην ίδια κατηγορία δείτε πατώντας εδώ