Ειρήνη Συριανού, αναβιώνοντας την τέχνη του ψηφιδωτού

by Mykonos Locals

Η Ειρήνη Συριανού γεννήθηκε το 1970 και μεγάλωσε στην Μύκονο.
Εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Δήλο, γνώρισε από κοντά τα ψηφιδωτά, τα άγγιξε και την αγγίξανε με την σειρά τους, για να της δώσουν την γνώση που απαιτείται και να μπορεί σήμερα να φτιάχνει από αρχαία αντίγραφα έως σύγχρονες εικαστικές απόπειρες.

Εκμεταλλευόμενη δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο της στη Δήλο έμαθε την τέχνη του ψηφιδωτού.
Εμψυχωτής και δάσκαλός της εκείνη την περίοδο ο ψηφοθέτης και συντηρητής Νίκος Τόλης που σήμερα είναι πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψηφοθετών.

Τα τελευταία χρόνια διδάσκει την τέχνη της στα Εικαστικά Εργαστήρια της ΚΔΕΠΠΑΜ. Μέσα από την δική της συνεισφορά έχουν διδαχθεί την τέχνη του ψηφιδωτού δεκάδες μαθητών της στη Μύκονο με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ταυτόχρονα κάνει μαθήματα ψηφιδωτού σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του νησιού την καλοκαιρινή περίοδο.

Από το 2010 συμμετέχει στο πρόγραμμα «Άγονη γραμμή γόνιμη» δίνοντας μαθήματα στα σχολεία των απομακρυσμένων μικρών νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.
Ήδη έχει διδάξει σε 10 νησιά: Ηρακλειά, Θηρασιά, Αντίπαρο, Αμοργό, Αστυπάλαια, Χάλκη, Καστελόριζο, Πάτμο, Αρκιούς και στα χωριά της Τήνου με εκατοντάδες μαθητές μικρούς και μεγάλους.
Η Ειρήνη Συριανού ακολουθεί την αρχαία μέθοδο κοπής των ψηφίδων, στο χέρι. Έτσι όλες οι ψηφίδες που χρησιμοποιεί είναι μία-μία κομμένες και διαμορφωμένες χειροποίητα.

Από την γέννησή του μέχρι σήμερα, το ψηφιδωτό είναι μια τέχνη που βασίζεται στην αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών.

Από το 2001 διατηρεί εργαστήριο – πωλητήριο ψηφιδωτού με τον διακριτικό τίτλο «Αστερία» στον Άγιο Βλάσση στην Χώρα Μυκόνου.

Περισσότερες πληροφορίες για την δουλειά της μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της www.art-mosaic.gr/

Φωτογραφίες: Καίτη Φούσκη, Ειρήνη Συριανού.

Άρθρα στην ίδια κατηγορία μπορείτε να δείτε εδώ

Άρθρα στην ίδια κατηγορία