Οι σαμπουνιέρηδες της Μυκόνου – Μιχάλης Κουνάνης (Μπαμπέλης)

by Mykonos Locals

Κατά τον Γεώργιο Σεφέρη, η παράδοση αποτελεί την σύζευξη, τον συνδετικό κρίκο, ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.

Κάθε τόπος έχει τον δικό του πολιτισμό και την δική του ταυτότητα.

Και η Μύκονος έχει πολύ πλούσια παρακαταθήκη.

Ο Π.Α.Κ.Ο ” Γ. ΑΞΙΩΤΗΣ” σε μια προσπάθεια να καταγράψει και να αναδείξει την πολιτιστική μας κληρονομιά και τους ανθρώπους που την υπηρετούν και την συνθέτουν, δημιούργησε μια σειρά από συνεντεύξεις με πρωταγωνιστές τους Μυκονιάτες σαμπουνιέρηδες, θεωρώντας ότι έχει μεγαλύτερη αξία να μιλούν οι ίδιοι οι άνθρωποι για τις ζωές τους και το έργο τους, αντί να μιλάμε εμείς για αυτούς.

Οι συνεντεύξεις αυτές αποτελούν πολιτιστικά προϊόντα και τεκμήρια και μπορούν να διασώσουν πολύπλευρα στοιχεία της μουσικής μας παράδοσης.

Χρησιμοποιήσαμε λοιπόν τα πλεονεκτήματα που δίνονται με τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και τεχνικές της Προφορικής Ιστορίας, για την παραγωγή δέκα προσωπικών καταγραφών- μαρτυριών.

Ήταν μεγάλη η έκπληξη και η χαρά μας όταν στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας ανακαλύψαμε ότι ο σπόρος έχει βρει γόνιμο έδαφος και ότι υπάρχουν πολλά νέα βλαστάρια που ακολουθούν την παράδοση και έχουν μαθητεύσει δίπλα στα μεγάλα ονόματα της λαϊκής μας μουσικής.

Μέσα από αυτό το υλικό για τους σαμπουνιέρηδες της Μυκόνου, θα παρακολουθήσουμε και θα μάθουμε την μουσική τους ιστορία, θα ακούσουμε διαφορετικά παιξίματα και παραλλαγές τραγουδιών, θα μας δωθούν πληροφορίες για την κατασκευή της σαμπούνας. Θα μάθουμε από τι υλικά είναι φτιαγμένο αυτό το ιδιαίτερο ηχόχρωμα.

Ξεκινάμε την δημοσιοποίηση αυτού του υλικού με την συνέντευξη που πήραμε στον Μιχάλη Κουνάνη (Μπαμπέλη), μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της λαϊκής παραδοσιακής μουσικής. Υπήρξε ένας βασικός πυλώνας της αναβίωσης και της διάδοσης της σαμπούνας σε όλο το Αιγαίο. Η φήμη του εδώ και δεκαετίες έχει ξεπεράσει τα όρια του νησιού και συγκαταλέγεται στους κορυφαίους οργανοπαίχτες της πατρίδας μας. Έχει καταφέρει σημαντικές καινοτομίες στην κατασκευή του οργάνου.

Με την σαμπούνα του και με παρέα την ζ’υια του στο τουμπάκι , τον αείμνηστο Λευτέρη Σικινιώτη ( Καντενάσο) , έχει συνοδεύσει εκδηλώσεις, γλέντια και πανηγύρια και τα τραγούδια του έχουν οδηγήσει χιλιάδες πόδια σε χορούς κυκλωτικούς και αρχέγονους.

Άρθρα στην ίδια κατηγορία