Η Μύκονος του Νίκου Βαρσάμη

by Mykonos Locals

κείμενο: Βιβή Χανιώτη

Υπάρχουν Μυκονιάτες από καταγωγή, και Μυκονιάτες από επιλογή. Υπάρχει και μία κατηγορία ανθρώπων που έχουν έρθει στο νησί για λίγο καιρό λόγω δουλειάς, παρόλα αυτά το έχουν αγαπήσει και έχουν αφουγκραστεί την ψυχή αυτού του τόπου. Ο Νίκος Βαρσάμης ανήκει σε αυτή την κατηγορία και με την φωτογραφική του ματιά έχει καταφέρει να αποτυπώσει την Μύκονο με έναν μοναδικό τρόπο.

Φως, σκιές, χρώματα, μία εξέδρα το ηλιοβασίλεμα, τα καράβια που φεύγουν.
Μια βόλτα στον Αρμενιστή, η Μύκονος του χειμώνα, ένα ηλιόλουστο πρωινό.

Η ομορφιά του νησιού αποτυπώνεται μέσα από τον φωτογραφικό του φακό, παρόλο που η τουριστική ανάπτυξη έχει αλλάξει την όψη της Μυκόνου ειδικά τα τελευταία χρόνια.
Όπως λέει και ο ίδιος “η Χώρα της Μυκόνου, οι παραλίες, οι απόμερες πλευρές της, αποκτούσαν ξαφνικά μια αλλού είδους ζωή στα μάτια και το μυαλό μου. Μια ζωή τελείως διαφορετική από αυτή του καλοκαιρινού της προσώπου.”

Σε ένα νησί όπου το καλοκαίρι οι ρυθμοί δεν σε αφήνουν να το παρατηρήσεις, η φωτογραφία μου προσέφερε ακριβώς αυτό, να παίρνω το χρόνο μου, να παρατηρώ τη φύση και το περιβάλλον και να τα αποτυπώνω όπως ακριβώς τα έχω στο μυαλό μου.

Νίκος Βαρσάμης

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Πειραιά και το 2010 ήρθα στη Μύκονο λόγω δουλειάς. Το φωτογραφικό μου ταξίδι ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2012.
Το έναυσμα για αυτό το ταξίδι ήταν τα εκπληκτικά χρώματα των δειλινών του νησιού. Ήθελα ν αποτυπώσω αυτή τη μαγεία που αισθάνθηκα την πρώτη φορά που αντίκρισα αυτούς τους ουρανούς. Έτσι αγόρασα την πρώτη μου φωτογραφική μηχανή και ξεκίνησα να μαθαίνω τεχνικές ώστε να μπορώ να αποδώσω αυτό που έβλεπα.
Τα σεμινάρια φωτογραφίας που παρακολούθησα στην ΚΔΕΠΠΑΜ υπό την καθοδήγηση του φωτογράφου Γιάννη Τεπετσικλη με βοήθησαν να ανακαλύψω την ταυτότητά μου ως ερασιτέχνης φωτογράφος.
Η Χώρα της Μυκόνου, οι παραλίες, οι απόμερες πλευρές της, αποκτούσαν ξαφνικά μια αλλού είδους ζωή στα μάτια και το μυαλό μου. Μια ζωή τελείως διαφορετική από αυτή του καλοκαιρινού της προσώπου.
Αν μου ζητούσε κάποιος να περιγράψω τι σημαίνει για μένα φωτογραφία : Ελπίδα, Ταξίδι,  Έρωτας, Δημιουργία, Κίνηση.

Σημαντική συμβολή στην φωτογραφική μου αναζήτηση έχουν: η σύζυγός μου Σοφία (μερικά από τα αγαπημένα μου κάδρα δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των φωτογραφικών περιπάτων μας) και ο αγαπημένος μας σκύλος Μαξ, το πιο πρόθυμο φωτομοντέλο μου!
Σε ένα νησί όπου το καλοκαίρι οι ρυθμοί δεν σε αφήνουν να το παρατηρήσεις, η φωτογραφία μου προσέφερε ακριβώς αυτό, να παίρνω το χρόνο μου, να παρατηρώ τη φύση και το περιβάλλον και να τα αποτυπώνω όπως ακριβώς τα έχω στο μυαλό μου.

Περισσότερα άρθρα στην ίδια κατηγορία μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ

Άρθρα στην ίδια κατηγορία