9 λόγοι που τα φραγκόσυκα θεωρούνται υπερτροφή

by Mykonos Locals

Χαρακτηριστική εικόνα στα νησιά των Κυκλάδων, φυτρώνουν σε πλαγιές και σε βράχια έχοντας αυτούς τους χαρακτηριστικούς καρπούς που υπάρχουν σε διάφορα χρώματα ανάλογα με τη φάση ωρίμανσης και την ποικιλία τους.

Γιατί όμως τα φραγκόσυκα θεωρούνται υπερτροφή; Ακολουθούν κάποιοι από τους λόγους:

1. Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού και εντερικού συστήματος, συμβάλλουν στην απώλεια βάρους και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

2. Είναι πλούσια σε μαγνήσιο
Το μαγνήσιο συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης, στην υγεία των οστών, στην αντιμετώπιση της ημικρανίας αλλά και της υπέρτασης.

3. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α
Βοηθάει στην καλή υγεία των ματιών και της επιδερμίδας και προάγει την καλή λειτουργία στο πεπτικό και ουροποιητικό σύστημα.

4. Έχουν αντιοξειδωτικές & αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που συμβάλλουν στην καλύτερη και πιο σωστή λειτουργία του οργανισμού μας και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

5. Έχουν λίγες θερμίδες
Λόγω φυτικών ινών προκαλούν το αίσθημα κορεσμού και ταυτόχρονα είναι φτωχά σε θερμίδες.Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, αφού μια μερίδα (150γρ.) περιέχει μόλις 61 θερμίδες.

6. Aντιμετωπίζουν την κατακράτηση υγρών
Έχουν διουρητική δράση κι έτσι αντιμετωπίζουν την κατακράτηση υγρών. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η διουρητική τους δράση δεν προκαλεί ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες.

7. Περιέχουν κάλιο
Το κάλιο αποτελεί το τρίτο πιο βασικό μέταλλο στον οργανισμό μας και συμβάλλει στη μείωση της πίεσης του αίματος. Έτσι λοιπόν η κατανάλωσή τους συσχετίζεται με την υγεία και την καλή λειτουργία της καρδιάς.

8. Βοηθούν στην πρόληψη της εμφάνισης οστεοπόρωσης
Περιέχουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και άλλων μετάλλων με αποτέλεσμα να βοηθούν στην πρόληψη της εμφάνισης οστεοπόρωσης.

9. Χρήσιμα στους αθλητές
Μειώνει τον χρόνο αποκατάστασης των μυών και τον πόνο στους μύες μετά την προπόνησή των αθλητών.

Τα 150γρ. φραγκόσυκων έχουν 61 θερμίδες, 10γρ. υδατάνθρακες, σχεδόν 1γρ. πρωτεΐνης, λιγότερο από 1γρ. λίπους και 5,5γρ. φυτικές ίνες. Τα φραγκόσυκα περιέχουν βιταμίνες Β (σε μικρή ποσότητα) ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνη C (καλύπτει περίπου το 35% των ημερήσιων αναγκών μας). Επίσης, είναι πηγή μετάλλων – ιχνοστοιχείων όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκό και κάλιο.

Χρειάζεται όμως και προσοχή!
– Η υπερκατανάλωσή τους ενδέχεται να προκαλέσει διάρροια, ναυτία και τυμπανισμό. Επίσης, εάν δεν γίνεται επαρκής λήψη υγρών, τα φραγκόσυκα δύναται να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

– Σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή θηλασμού συμβουλευτείτε τον ιατρό σας καθώς δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για το αν ενδείκνυνται.

– Σε περίπτωση που πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη και ακολουθείτε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή καλό είναι να παρακολουθείτε το σάκχαρό σας μετά την κατανάλωση φραγκόσυκων καθώς ενδέχεται να μειωθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

-Τα φραγκόσυκα περιβάλλονται από σάρκα με αγκάθια. Συνεπώς, προτού τα πιάσετε για να τα καθαρίσετε, φροντίστε να φοράτε τα κάταλληλα γάντια!

Βρείτε άρθρα στην ίδια κατηγορία πατώντας εδώ

Άρθρα στην ίδια κατηγορία