Μία σύνταγή της Δήμητρας Βουλγαράκη, από το βιβλίο του Δημήτρη Ρουσουνέλου “Η Κοπανιστή: Το χθες, το αύριο και 43 συνταγές”.
Ψωμί γεμιστό με κοπανιστή, ντομάτα και κάπαρη
Εκτυπώστε τη συνταγήΥΛΙΚΑ
Για τη γέμιση:
2 κ.σ. γεμάτες κοπανιστή Μυκόνου
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ώριμη ντομάτα μεγάλη
κομμένη σε λεπτές φέτες
1 κ.σ. κάπαρη
1 κ.γ. κοφτό ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
½ κ.γ. ζάχαρη
Για το ζυμάρι του ψωμιού:
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλ. αλεύρι ολικής
½ φλ. αλεύρι κίτρινο χωριάτικο
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 κ.γ. αλάτι (κοφτό)
½ κ.γ. ζάχαρη (κοφτό)
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. σουσάμι (προαιρετικά)
1½ φλ. (περίπου) νερό χλιαρό
ελαιόλαδο (για το λάδωμα του ταψιού)
σουσάμι (για πασπάλισμα)
ελάχιστο μαυροκούκι (για πασπάλισμα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μαρινάρουμε τις φέτες της ντομάτας με λίγο αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη και αφήνουμε σε τρυπητό να βγάλουν τα υγρά τους.
Χτυπάμε την κοπανιστή με το ελαιόλαδο, για να γίνει πιο ρευστή και να μπορεί να αλειφτεί εύκολα.
Ακολουθώντας τα βασικά βήματα ζυμώματος ψωμιού, φτιάχνουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Την αφήνουμε σκεπασμένη με μια πετσέτα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ξαναζυμώνουμε, χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο ίσα μέρη και το αφήνουμε πάλι να φουσκώσει.
Λαδώνουμε ένα ταψί περίπου 36 εκ. με μπόλικο ελαιόλαδο. Ανοίγουμε μέσα στο ταψί, με τα χέρια μας λαδωμένα, ένα φύλλο πάχους περίπου 1 εκ. Το αλείφουμε με το μισό μείγμα της κοπανιστής. Καλύπτουμε τη μισή επιφάνεια του φύλλου με 3-4 φέτες ντομάτας, λίγη κάπαρη, και προσθέτουμε ελάχιστη ρίγανη.
Προαιρετικά προσθέτουμε λίγα φετάκια πράσινης ελιάς.
Γυρίζουμε το άλλο μισό φύλλο και σκεπάζουμε τα υλικά, σχηματίζοντας ένα μεγάλο ραφιόλι. Πατάμε με τα δάχτυλα στις άκρες, χαράζουμε από πάνω με μαχαίρι και πασπαλίζουμε με σουσάμι και λίγο μαυροκούκι. Το μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψί 36 εκ. (κατά προτίμηση αντικολλητικό, γιατί ψήνεται ωραία και από κάτω). Με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε και το δεύτερο και το τοποθετούμε δίπλα στο πρώτο.
Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε και μικρότερα ατομικά. Αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά και ψήνουμε στον αέρα, στους 200°C για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Βρείτε περισσότερες συνταγές πατώντας εδώ