Μύλος του Μπόνη - Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου

Μύλος του Μπόνη. Πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες;

by Mykonos Locals

Μα αφορμή τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την μη ολοκλήρωση των εργασιών στον μύλο του Μπόνη, το Δ.Σ της Λαογραφικής Συλλογής Μυκονου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Μετά από εύλογες απορίες και ανησυχίες συμπολιτών μας, το Δ.Σ της Λαογραφικης Συλλογης Μυκονου  θα ήθελε  να σας ενημερώσει σχετικα με τις εργασίες στον  Μύλο του  Μπονη.                                       

-Η πρώτη φάση των εργασιών στο μύλο ξεκίνησε την Άνοιξη. Καθαρίστηκαν  και μεταφέρθηκαν τα αντικείμενα που βρίσκονταν εσωτερικά του μύλου και τα οποία θα επανατοποθετηθούν εκεί μετά την ολοκλήρωση της επισκευής.
        -Τοποθετήθηκαν σκαλωσιες και ακολούθησε η αποξήλωση των παλαιών σοβάδων και η  κατασκευή νέων, με υλικά απόλυτα συμβατά με τα αρχικά και την λιθοδομή του κτηρίου.
         -Για τη δεύτερη φάση των εργασιών απαραίτητο υλικό  είναι τα βούρλα, τοπικό φυσικό υλικό και όχι εισαγώμενο. Οπως ενημερωθήκαμε τότε,  από  έμπειρους  τεχνίτες η συγκομιδή  των βούρλων στο καταλληλο μήκος  και η αποξήρανση τους προκειμένου να αντέξουν όσο το δυνατόν περισσότερο στην πάροδο του χρόνου, γίνεται το καλοκαίρι. Για το λόγο αυτό υπήρξε και προσωρινή διακοπή των εργασιών. 
Με την έναρξη όμως της έντονης καλοκαιρινής περιόδου και τις συνθηκες που επικρατούσαν, οι εργασίες δεν ήταν δυνατόν να συνεχιστούν. Ο μυλος βρίσκεται εντος του παραδοσιακού οικισμού με πληθώρα καταλυμάτων στη γύρω περιοχή (ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία) ενώ και η στάθμευση των απαραίτητων τροχοφόρων  στο σημείο ειναι αδύνατη. 

Η τοποθέτηση των βούρλων στην καλαθωτη  του μύλου και ολες οι υπολοιπες εργασιες θα ξεκινήσουν  μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου.
Μόλις  ολοκληρωθεί η καλαθωτη θα συνεχιστούν οι εργασιες στο εσωτερικό του κτισματος & στη φτερωτή του.

Μέχρι σήμερα για τις εργασιες που έχουν ολοκληρωθεί εχει διατεθεί το ποσο των 10000 ευρώ από τις 25000 χιλιαδες περίπου που συγκεντρώθηκαν από χορηγιες.
Ο Δήμος και η Περιφέρεια δεν προχώρησαν στην σύναψη προγραμματικης συμβασης και δεν υπάρχει άλλη χρηματοδότηση για το έργο πλην των χορηγιών.

Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τους χορηγους μας γιατι μας έδωσαν τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στο συγκεκριμένο έργο με στόχο  ο μύλος  μας να ξαναγίνει λειτουργικός και επισκέψιμος.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι όλες οι προσφορές σας είναι κατατεθειμένες στον λογαριασμό της λαογραφικής συλλογής και για καθε δαπάνη υπάρχουν τα αντίστοιχα παραστατικά .

Στοχος όλων μας είναι να αποκαταστήσουμε τον μύλο στην αρχική του μορφή ώστε να στολίζει ξανά το νησί μας.

Με αγάπη για τον τόπο μας και σεβόμενοι τις χορηγίες  σας, κάνουμε ότι είναι δυνατόν ,δεδομένων των συνθηκών και των δυνατοτήτων μας. 

Άρθρα στην ίδια κατηγορία