Φάρος Αρμενιστής

Αρμενιστής, η ιστορία του φάρου της Μυκόνου

by Mykonos Locals

φωτογραφίες: Βιβή Χανιώτη

Ο φάρος Αρμενιστής κατασκευάστηκε το 1891. Αφορμή στάθηκε το ναυάγιο του Αγγλικού VOLTA το 1887 στο βόρειο τμήμα της Μυκόνου όπου πνίγηκαν τα 11 μέλη του πληρώματος.

Φάρος Αρμενιστής

Ο μηχανισμός του αρχικού φανού του Αρμενιστή ήταν κατασκευής SAUTER LEMONIER, και είχε βραβευθεί στην Διεθνή Εκθεση των Παρισίων. Λειτούργησε στην κορυφή του φάρου από το 1891 μέχρι και το 1982.

Έτσι, χτίστηκε φάρος έξι δωματίων, κουζίνα, τουαλέτα, στέρνα, αποθήκες, και κοιτώνες για τους φαροφύλακες. Το ύψος του πύργου του ειναι 19 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 184 μέτρα.

Η κύρια είσοδος του φάρου είναι η σημερινή δεύτερη κατά σειρά πόρτα με την αναγραμμένη χρονολογία “1890” από πάνω. Ο προθάλαμος είναι κατασκευή μεταγενέστερη και δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των φαροφυλάκων. Ένας χώρος που χρησίμευε για την προστασία του κτηρίου αλλά και της καθημερινής ζωής των φυλάκων από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Η αρχική είσοδος, με την χρονολογία 1890, μετέπειτα χτίστηκε και ένας προθάλαμος για να καλύψει τις ανάγκες των φαροφυλάκων.

Οι φαροφύλακες ανήκουν στο Σώμα των φαροφυλάκων της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού. Η Υπηρεσία Φάρων είχε πάντα στη δικαιοδοσία της την διαχείριση των φαροφυλάκων ώστε να καλύπτεται η καλή λειτουργία των φάρων σ’ όλη την Ελλάδα.

Έτσι λοιπόν οι φαροφύλακες μετατίθεντο σε άλλο φάρο κάθε δύο χρόνια περίπου. Συχνά όμως υπάρχουν περιπτώσεις που ντόπιοι φαροφύλακες έχουν υπηρετήσει για αρκετό χρόνο στο τόπο τους που είχε φάρο.
Μαζί με τους Μυκονιάτες φαροφύλακες, στον Αρμενιστή υπηρετούσαν και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Χρησιμοποιούσαν το φάρο και ως κατοικία τους.

Το 1927 ο μηχανισμός του φάρου αναβαθμίζεται και από τα 23 ναυτικά μίλια φωτοβολίας, και φθάνει τα 35 ναυτικά μίλια.

Στον πόλεμο, ο φάρος σταμάτησε να λειτουργεί. Λόγω της θέσης του, τον χρησιμοποίησαν αρχικά οι Ιταλοί και μετέπειτα οι Γερμανοί, σαν παρατηρητήριο. Μετά τον πόλεμο, το 1945, ξαναλειτούργησε με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Οι ανάγκες   για πολυάριθμο προσωπικό στον φάρο άρχισαν να μειώνονται σημαντικά.

Η θέα από τον Αρμενιστή προς την Τήνο.

Από το 1982 ηλεκτροδοτείται, και μετά από τρία χρόνια, το 1985, ο τελευταίος φαροφύλακας Δημήτρης Κοντοδήμας, κλειδώνει το φάρο μιας και η καθημερινή παρουσία του στο φάρο ήταν πλέον περιττή, ο Αρμενιστής πια έχει αυτοματοποιηθεί πλήρως.

Ο αρχικός μηχανισμός του 1891, εκτίθεται στο προαύλιο του Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κυκλαδίτικο κτήριο του 19ου αιώνα, στο κέντρο της Μυκόνου, στη θέση Τρία Πηγάδια.

Περισσότερα στοιχεία για τον Αρμενιστή μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ

Οι φωτογραφίες του άρθρου περιλαμβάνουν στοιχεία πνευματικής ιδιοκτησίας του φωτογράφου.
Απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση, συμπεριλαμβανομένης της εμπορικής, και αναδιανομής τους.

Ο φάρος χιονισμένος, το 2004

Ηλιοβασίλεμα στον Αρμενιστή

Περισσότερα στην ίδια κατηγορία δείτε εδώ

Άρθρα στην ίδια κατηγορία